Blog > Komentarze do wpisu

kuzu albo kudzu

KUZU BIAŁE skrobia z korzenia – 100 g

 

Zwane też kudzu są to skrobia z korzenia rośliny Pueraria Thungbergii (opornik łatkowaty), rośliny jadalnej.

Występuje w Japonii, Korei, Chinach i Ameryce.

 

- Kuzu ma odczyn zasadowy – odkwasza organizm.

- Nie zawiera glutenu.

- pomaga usuwać toksyny z organizmu

- kuzu pomaga w walce z nałogami (alkohol, papierosy)

 

Korzeń zawiera dużą zawartość skrobi bogatej w związki zwane izoflawonami.

Skrobia są też źródłem żelaza, wapnia i fosforu.

 

Nadaje się do zagęszczania zup, sosów i deserów.

W połączeniu z agarem służy do wyrobu budyniów, galaretek.

 

Przykład zastosowania: 1-2 łyżeczki kuzu rozpuścić w szklance zimnej wody i lekko podgrzewać.

Mieszać aż roztwór stanie się przeźroczysty.

Po doprowadzeniu do wrzenia powstaje kisiel.

Kuzu można łączyć z sokami (ale nie słodzonymi cukrem) oraz owocami.

 

 

Składniki:

Ekologiczna skrobia z korzenia Kuzu

*produkt ekologiczny, objęty certyfikatem kontroli Skal 001178

 

Wartość odżywcza w 100g:

Wartość energetyczna - 1436 kJ/342 kcal

Tłuszcz - 0,50 g

Węglowodany - 83,80 g

Białko - 0,20 g

Waga netto 100 g

Kraj pochodzenia składników: Japonia

Producent: Terrasana Holandia

 

środa, 24 czerwca 2015, aforkster

Polecane wpisy